historien om Guldbjerghus


Guldbjerg gamle skole fik navnet Guldbjerghus, da huset åbnede som restaurant den 1. maj 1985.

 

Historie:




                                          1939                                                                                                                                                1960

 



Guldbjerg fik sin egen skole i 1934 , da skolerne i Smidstrup og Kolshave blev for små. Guldbjerg ligger midt mellem de to landsbyer og blev den naturlige placering for den nye skole. Siden århundrede-skiftet, hvor Guldbjerg var blevet stationsby på De nordfynske Jernbaner mellem Bogense og Uggerslev, var dette blevet et lokalt knudepunkt med jernbanestation, købmand, mejeri, bager, smed, tømrer – og nu også skole.

Den første unge lærer Hansen, der flyttede ind med sin kone og sønnen Troels, døde pludselig ved kateteret foran eleverne, få år efter skolens start. Guldbjerg-Nr. Sandager kommune blev sammenlagt med Bogense kommune i 1965, og den mangeårige førstelærer Groth blev boende et par år mens han underviste på Særslev skole. Groth var stadig degn i Guldbjerg kirke indtil sin død i 1988, efter at han med sin kone var flyttet til Bogense.

 

Bogense kommune solgte skolen efter lærer Groths fraflytning til kunstmaleren Dyrbye-Skousted, som havde atelier her indtil sin død i midten af 1970’erne. Fru Dyrbye Skousted solgte til et kollektiv ”Humlehaven” som havde kunstnerisk aktivitet på stedet i nogle år, men som endte med at fraflytte bygningerne.

 

Huset stod tomt og ubenyttet i et par år da det blev købt at de nuværende ejere i 1984. Efter endt renovering åbnede ”GULDBJERGHUS” den 1.maj 1985 med en velbesøgt reception. Forinden var restauratørparret Hanne og Otto-Vilhelm Kaalund blevet viet i Guldbjerg kirke den 27. april 1985. Familien flyttede fra Bogense til Guldbjerg, og var derfor kendte og anerkendte i området på forhånd.

 

Den store skolestue var blevet til en restaurant med ca. 50 pladser og den lille til en café med runde marmorborde, hvor selskaberne mødtes til velkomst og indtog kaffen efter middagen. Mange gamle ting fra de to familier kom tidligt til at præge huset – både restauranten og den private del – og mange mennesker som havde gået i skole her, blev gæster i forretningen. I mange år blev der drevet restaurant og selskabsforretning på Guldbjerghus, indtil denne aktivitet lukkede pinselørdag 2001. De mange reservationer på selskaber 6 år frem i tiden, fik varsel i god tid før husets drift blev lagt om. Guldbjerghus fortsatte herefter sin produktion af diner transportable/ mad-ud-af-huset fra det velrenommerede køkken, men nu til et betydeligt større kuvertantal end hidtil.

 

Efter omlægning af husets drift i 2001, har Guldbjerghus nu 5 gæsteværelser til udlejning hele året. De fleste værelser ligger på 1. sal med fin udsigt over de grønne marker så langt øjet rækker. Restauranten blev til familiens private dagligstue, og caféen blev til vores største dobbeltværelse.

 

Den 1.juni 2006 er køkkenet lukket, værtsparet er folkepensionister, men familien bliver boende på Guldbjerghus med lidt bedre tid til at holde hus og have, efter mange dejlig år med mange spændende gæster. Der er fortsat bed and breakfast på 5 dejlige dobbeltværelser, som senest er renoveret i vinteren 2018-19.


Sommer 2023: Guldbjerghus har nu 1 ferielejlighed (udlejes i sæsonen kun på ugebasis) 



Haven:

Den tidligere skolegård, blev i midten af 60’ene skubbet op til en vold af sten og grus ud mod vejen i vest. Den ligger nu nærmest som fri natur med mange vinbjergsnegle. Nogle træer og buske stammer fra skolens første dage, som f.eks. de store lindetræer mod nord. Andre er kun få år gamle. Den store berømte mistelten gik desværre til i 2004, da dens vært (et æbletræ) gik ud på grund af alder. Af specielle træer kan nævnes: Hassel, troldehassel, valdnød, taks, cypres, buksbom, thuja, skovlind, kristtjørn, vandgran, lærk, Akacie (eller rettere ”tretorn”), gamle æbletræer, kvæde, paradisæble, bornholmsk røn, ægte kastanie, japansk kirsebær, figen, tempeltræ (=gingo biloba) og tulipantræ (=liriodendron tulipifera) (ikke at forveksle med magnolie) Af stauder, blomster og buske kan nævnes: Fuchsia, ridderspore, valmue, lavendel, julerose, uægte jasmin, ægte jasmin, kulsukker, pigæble, forsythia, rhodedendron, bregne og krydderurter som citronmelisse, krusemynte, peber-mynthe, basilikum, purløg osv.

 

Alting har sin tid - selv på Guldbjerghus.


Hanne og jeg åbnede Guldbjerghus i 1985 - men eventyret startede på Bogense Hotel allerede i 1973. Det er nu over 46 år siden, at jeg overtog forpagtningen af det gamle hotel. Efter en hård start under den første oliekrise, gik det igen fremad for hotellet og for Bogense, og for den senere drift af Marinetten og Hotel Bogense Kyst.


Det er helt fantastisk at kunne se tilbage på de mange år på Nordfyn, hvor Guldbjerghus selvfølgelig fylder det meste. Så mange årtier med mange glade gæster i restauranterne, og til utallige selskaber og middage ud af huset, blev en del af DNA'et for både Hanne og mig, - og det er svært at sige stop. De seneste år har Guldbjerghus dog "kun" været en velbesøgt bed and breakfast, og nu er det helt slut. Virksomheden lukker med udgangen af 2019, og Guldbjerghus bliver delt op i en privatbolig og en nyindrettet ferielejlighed til turister. En epoke er slut.


Vi benytter denne lejlighed til at sige TAK

til Bogense og til Nordfyn og til hver eneste gæst, der har fyldt vores hus og tilværelse med glæde

og givet os et meningsfyldt og oplevelsesrigt liv at se tilbage på.


Hanne og Otto-Vilhelm Kaalund


Familien:

 

Kaalund (Otto-Vilhelm): 5 x tipoldefar tog navnet efter sin fødeby, Kalundborg, i 1654.


Albrechtslund (Hanne Kaalunds pigenavn): er også et gammelt dansk slægtsnavn

der stammer fra gården Albtrechtslund i Ny Stenderup (en udflyttergård fra 1790'erne)




Læs om Guldbjerg kirke  HER